Poradnik “Żywienie pacjentów z chorobą HASHIMOTO”
W ostatnim czasie choroba Hashimoto staje się coraz bardziej popularna wśród społeczeństwa, z czego częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn. Szacuje się, że średnio jedna na 10 kobiet choruje na Hashimoto. Choroba Hashimoto jest zaburzeniem pracy tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Oznacza to, że nasz własny układ odpornościowy atakuje komórki tarczycy traktując je jak ciało obce. Cały ten proces prowadzi do osłabienia produkcji hormonów tarczycy T3 (trójjodotyroniny) oraz T4 (tyroksyny). Ich głównym zadaniem jest udział w procesie przemiany składników odżywczych oraz regulacji przemiany materii. Ich niedostateczna ilość przy jednoczesnym braku zmian w sposobie żywienia oraz stylu życia prowadzi do wzrostu masy ciała oraz pojawienia się specyficznych objawów, do których początkowo można zaliczyć:
zmęczenie, osłabienie, bladość skóry, wypadanie włosów, osłabienie kondycji, zaburzenia osobowości i nastroju, depresja
WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ŻYWIENIA PACJENTÓW Z CHOROBĄ HASHIMOTO ZNAJDZIESZ W PONIŻSZYM PORADNIKU!